onsdag 8 mars 2017

Internationella kvinnodagen

Bra! Tycker de flesta,
Trams! Tycker några, flest män faktiskt. Varför finns det ingen internationell mansdag? Den frågan läser man ibland. Jag tycker att samhället skall vara jämnställt, men inte behöver väl kvinnorna en egen dag världen över bara för det, tycker några.
Men så länge kvinnor förtrycks, misshandlas och våldtas världen över behövs denna dag, tycker jag.
Internationella kvinnodagen är så mycket mer än lika lön och föräldradagar här i lilla Sverige.
Inte för att det också är en viktig kamp utan för att det kanske inte är lika fruktansvärt som att kvinnor inte har samma rättigheter som män världen över.
Jag tror det är svårt för oss, som bor i ett av världens mest jämnställda länder, att förstå hur kvinnor i vissa delar av världen har det egentligen.
Utan att nämna specifika länder och händelser så har vi nog alla någon gång läst om hur kvinnor förtrycks ute i den vida världen.
Så jag tycker det är bra med en internationell kvinnodag och ännu bättre vore det om alla män också stod upp för alla kvinnor, om alla män hyllade denna dag istället för att bli provocerad av den.
Tänk vad skönt det skulle vara om vi slapp ha den. Då skulle det ju betyda att alla kvinnor i världen kände sig likvärdiga  den resterande halva befolkningen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar