torsdag 6 mars 2014

Hur skall jag veta vad som är rätt och riktigt?

Nu är vi här igen. I en artikel i dagens Aftonbladet så kan man läsa om att det är farligt med för mycket kött i kosten.
Dieter som 5:2 och LCHF där man tagit bort kolhydraterna och ersatt med mycket fett och proteiner är inte nyttiga.
För mycket kött i kosten kan öka chansen att få t ex bröstcancer med hela 75%.
Så säger ena sidan.
Den andra sidan svarar med att forskningen är baserad på människor i USA som inte bara äter mycket kött utan dessutom röker mycket, äter lite grönsaker och aldrig motionerar. Klart att det är farligt!
Nähä! säger den andra sidan då.
Å där emellan sitter jag och vet i faan vad jag skall tro.
När skall man kunna få ta del av en opartisk forskning? En forskning där jag får svar på mina frågor utan att någon redan har tyckt en massa?
Jag tror inte att det är nyttigt att äta för mycket fett men det fett man äter skall vara så naturligt som möjligt. Jag försöker dra ner på kolhydrater och jag äter bara pasta kanske en gång i veckan och ris likaså. Där emellan blir det gröten till frukost, någon macka/dag och då försöker jag se till att det är surdegsbröd. Långsamma kolhydrater om det nu skall vara kolhydrater. Fett försöker jag minimera och mitt sockersug slåss jag med hela tiden. jag unnar mig då och då, kanske en gång i veckan att käka lite godis eller kaffebröd.
Men jag går stadigt upp i vikt. tack för det.
Jag tror på LCHF till en viss del men inte allt det där fettet. Majonäs och grädde till frukost kan aldrig vara bra för mina artärer. Men så har vi allt det där sockret som är i all mat man köper, hur skall man kunna undgå det?
Jag försöker förhindra att få i mig det genom att laga all mat själv från grunden.
Jag tycker att jag är duktig med maten och att jag kan näringsinnehåll på nästan allt som jag stoppar i mig men det funkar ändå inte så bra på mig själv.
För att återgå till artikeln så är det jäkligt svårt att få svar på vad som är bra för dig och vad som är dåligt. Livsmedelsverket skall väl arbeta för att ta fram vad som är bra för människor att stoppa i sig men då tycker LCHF-anhängare att Livsmedelsverket inte gör det. Det här med fetter t ex: att margarin skall vara nyttigare för oss än riktigt smör. Vad är sanning?
Sanningen är att det beror på vilken du frågar vilken sanning du får och då är det inte lätt att skaffa sig en egen sanning.
Fattaru?
Nä, precis. Det är inte så enkelt, inte så lätt att förstå. Inte alls lätt att veta vad som är bra och vad som är dåligt för dig.
Lycka till med att göra rätt!
Ja, det är inte utan att man kan
bli lite trött på forskningen.



2 kommentarer:

  1. Du ska inte äta mer proteiner än andra bara för att du äter lchf....däremot mer fett...naturligt fett och mindre med kolhydrater! Kött har ju varit "farligt" många gånger förr....?! Det som är farligt nu för tiden är ju att dom stoppar socker i allt....tom kött har dom sprutat in socker i för "bättre smak" och längre hållbarhet...i krossade tomater...i all färdigmat osv. Men allt detta vet du ju redan! Det är det dolda sockret som är en fälla...när vi tror att vi äter sockerfritt och inte kan värja oss! Mina värden...blodfetter å alla andra värden har aldrig varit så bra som nu...efter ca 1 år med lchf...absolut ingen risk för hjärt och kärlsjukdommar sa sköterskan...trots min övervikt! Jag går ner i vikt...men inte så snabbt eftersom jag inte motionerar...men jag går ner! Jag håller mig mätt länge på lite mat och är aldrig sötsugen...bara vinsugen! ;O) Pelle har blivit tajtare/ smalare men inte gått ner så mycket i vikt....å ändå fuskar han en hel del...! Lycka till med att värja å välja! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör på så som jag gjorde när jag gick ner förra året. Det blir automatiskt att man drar ner på kolhydraterna då eftersom de innehåller så många kalorier. Jag har plockat fram min gamla receptbok från WW. Där hittade jag ganska många bra recept. Jag tror jag behöver en nystart bara. Komma ifrån sötsuget och känna att jag är på G. Både du och jag vet ju hur man skall äta för att må bra.

      Radera