måndag 31 mars 2014

Det meningslösa våldet

Det finns väl inget våld som är meningsfullt. ALLT våld är väl meningslöst!?
I dag har man läst och hört mycket om det som hände den stackars 43 årige fotbollssupporten nere i Helsingborg.
En vanlig kille som gillar fotboll och som hamnar i vägen för ett gäng galna killar, som maskerat sig och som enbart är ute efter att slåss.
Ingen som är intresserad av fotboll, bara våldet.
Jag är livrädd för dessa människor. Jag är livrädd att min man eller mina söner skall råka ut för någon dåre på väg hem från krogen en natt.
Livrädd att de skall möta någon idiot som endast är ute efter att slåss, att skada någon. Jag är inte lika rädd för min egen skull för jag tror inte att jag skulle hamna där, av någon underlig anledning.
Jag är så rädd att någon av killarna inte kan hålla tyst, att de måste lägga sig i något bråk någonstans.
De är så lika mig, jag kan inte se någon orättvisa utan att lägga mig i. Man skall väl lära sina barn civilkurage men när det gäller så vill jag att de skall gå åt ett annat håll. Tänk om dåren drar kniv eller har något annat hemskt vapen. Man läser om så mycket elände i tidningarna varje dag att man blir mörkrädd. Jag vet att Knut har blivit hotad för att han ser utländsk ut. - Nästa gång är du ensam och då tar jag dig, sa en skinnskalle till honom en gång nere på stan. Det är hemskt att bli hotad bara för att man är mörkhyad och det känns skitläskigt att det skulle kunna hända min son bara för att han har mörkt hår, skägg och bruna ögon.
Vad är det som gör att killar har sånt behov av att gå ut och slåss? Man ser inga tjejer som går på fotbollsmatch för att sedan slå ner någon med en flaska eller järnrör. Var får killarna göra av sina känslor? De är som tickande bomber. Jag ser ganska ofta små killar på 3-4 år som skäms när de gråter och som blir arga när man vill trösta. Var gör dessa små pojkar av all sin ilska? Kommer de gå ut och slåss på gatan när de bli äldre? Vissa skyller på våldsamma tv-spel men jag tror inte att det är så enkelt. Är man en vettig kille med sunda värderingar så blir man knappast en mördare pga ett tv-spel.
Det känns bara så fruktansvärt meningslöst alltihop. En man är död, barn har mist sin pappa och en kvinna har mist sin man....på en fotbollsmatch!!??
Var skall man hitta meningen med det?
Jag gråter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar