fredag 14 mars 2014

Det är fredag igen.

I tre veckor har jag varit hemma. Det har gått i ett flygande fläng. Inte dagarna men veckorna, konstigt nog.
Det känns ok att komma tillbaks till arbetet på måndag, men först en helg i Hållen med min käre gubbe.
Lite god mat, lite gott vin och lite gott sällskap. Det skall bli mysigt.
Jag längtar upp dit varje dag.
Jonny kan sluta redan klockan 14.00 och då plockar jag upp honom och sedan drar vi järnet.
Gasen i botten ut till vårt fina hus.
Jag köpte en ny mattidning här om dagen och där hittade jag ett recept som jag skall göra till förrätt ikväll.
Jag var in på Cervera och köpte två minigrytor att göra maträtten i.


Kokott med löjrom och spenat


8 kokotter
ca 200 gr babyspenat
1 liten purjolök
flingsalt och nymald svartpeppar
1 burk kräftstjärtar i lag, ca 350 gr.
8 ägg
2 dl créme fraiche
50-80 gr löjrom
hackad gräslök

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 8 ugnsfasta portionsformar med smör.
2. Skölj och torka spenaten. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i smör tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar.Varva grönsaker och kräftstjärtar i formarna.
3. Så försiktigt i ett ägg i varje form, äggulan skall vara hel. Rör Créme fraichen mjuk. skeda försiktigt över ca 1½ msk över varje ägg.
4. Ställ formarna i en liten långpanna, till hälften fylld med hett vatten. Grädda kokotterna i ca 10 minuter. Gulan skall fortfarande vara lös men äggvitan skall ha stelnat när kokotterna är färdiga.
5. Lyft försiktigt upp kokotterna. Toppa med en klick löjrom, dra några varv med pepparkvarnen och strö på hackad gräslök. Servera genast, väntar man för länge hinner äggen stelna.
Visst ser det gott ut?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar