söndag 23 september 2012

Vad skall jag tro på?

Läste en artikel på Aftonbladet nyss om huruvida vi skall äta margarin eller smör/Bregott på våra smörgåsar.
Experter från Livsmedelsverket säger att det är nyttigare med bordsmargarin eftersom det innehåller mindre mättat fett.
Andra påstår att det bara innehåller kemikalier och fusk.
Jag vill ju tro att riktig grädde och smör är nyttigare för kroppen om man äter det i måttliga mängder.
Våren 2011 började jag att äta LCHF-kost. Jag läste allt om ämnet och jag började prenumerera på tidningen. Det verkade ju vettigt och bra, dessutom så var det ett ganska enkelt sätt att banta på eftersom jag fortfarande fick äta allt det jag älskar. Tex ost, grädde och annat gott.
Jag gick ner 10 kg på ett kort tag och jag visste att jag gjorde rätt.
Men så började jag läsa andra artiklar från LCHF-kritikerna och deras argument låter ju också bra.
Det finns ingen forskning om vad allt det där fettet gör med våra artärer. Jonny som äter hjärtmedicin och har för högt kolesterol kanske inte skall äta all den där feta maten? och vad händer med min kropp?
För en månad sedan började jag räkna kalorier och det innebär att jag jagar så mager mat som möjligt. Det innebär att jag köper minigrädde, minimjölk, minikeso osv igen. Precis som när jag var viktväktare på 90-talet.
Jag känner mig nyttigare nu än när jag åt LCHF-kost och jag har gått ner 7 kg på fyra veckor.
Jag ser mig själv äta så magert som möjligt tills jag nått min målvikt för att sedan kunna ta in lite mer "vanlig" mat när jag inte skall gå ner mer i vikt utan bara hålla vikten.
Men vad är det rätta?
Jag försöker läsa mig till vad som är bäst för mig och min kropp men forskningen är ju inte opartisk. Det är ju som att försöka skaffa sig en politisk åsikt, alla sidor har ju vettiga argument för sin sak och där står jag mitt i mellan och kliar mig i huvudet.
Vem skall man tro på då?
Vad tror du på?



5 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag heter Latifa och är dietist. Jag har hållit på med livsmedelsfrågor och mat under lång tid och jobbar just nu på Unilever. Utifrån ditt inlägg förstår jag att du känner dig förvirrad kring alla åsikter om vilket typ av fett som är bäst för oss.

    Jag har fullt förtroende för Livsmedelsverket. En av deras viktigaste uppgifter är att hela tiden följa och ta del av den senaste forskningen kring mat och hälsa. Detta är sedan grunden till de näringsrekommendationer som myndigheten presenterar. Just gällande fett så är bilden tydlig från forskarna – omättade fetter rekommenderas framför mättade. Vid en jämförelse med hur svenskarna äter så bör vi byta ut mycket av det mättade fettet i vår kost mot omättat om vi vill hålla oss friska länge. Detta kan bland annat göras genom att man väljer olja och margarin istället för smör i sin matlagning och på sina smörgåsar.

    Det är roligt att höra att du är så intresserad av de här frågorna. Det är viktigt att läsa på för att förstå hur vår livsstil påverkar vår hälsa. Du beskriver själv väldigt väl dina egna och dina näras erfarenheter av olika metoder. En LCHF-kost kan ge en snabb viktnedgång, men varningssignaler för de långsiktiga konsekvenserna är många. Det är också viktigt att röra på sig regelbundet. En person som har stor insikt i frågorna är Mai-Lis Hellénius på Karolinska Institutet.

    Livsmedelsverkets nya rekommendationer är just nu ute på remiss. De framhåller tydligt att det är balans och kvalitet som är viktig - ”vanlig mat”, precis som du skriver om. Titta också gärna på vår sida www.margarin.se där vi samlat mer information om hur man äter sunt.

    Du är varmt välkommen att kontakt mig om du har fler frågor.

    Vänliga hälsningar,
    Latifa Lindberg
    Leg dietist Unilever

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar. Jag uppskattar verkligen att du tagit dig tid att svara på mina frågor. Jag kommer att höra av mig om jag stöter på mer frågor på min väg mot målvikten.

      Radera
  2. Hej!

    Du skriver:
    ” Men så började jag läsa andra artiklar från LCHF-kritikerna och deras argument låter ju också bra.
    Det finns ingen forskning om vad allt det där fettet gör med våra artärer. Jonny som äter hjärtmedicin och har för högt kolesterol kanske inte skall äta all den där feta maten? och vad händer med min kropp?”

    LCHF-kritikerna är roliga. De verkar helt historielösa. De verkar inte ha en aning om att vår store vetenskapsman Carl von Linné 1732 beskrev LCHF-kosten då han beskrev vad samerna åt för 280 år sedan. De åt renkött, fisk och fågel, drack renmjölk och i säsong åt man bär och ägg.

    Han skrev också ”att lapparna ännu i sextioårsåldern med lätthet sprungo på fjället till skillnad från de feta och brödätande skåningarna”.

    Eskimåer, vars kost beskrevs ingående 1936, har också alltid haft tillgång till en ren LCHF-kost, liksom massajer och andra boskapsskötande folk i varmare länder.

    Och dessa naturfolk har alltid saknat övervikt, hjärtsjuka, sockersjuka, cancer och Alzheimer så länge de äter sin normala LCHF-kost.

    LCHF-kritikerna är roliga. De verkar helt sakna den kunskap som Livsmedelsverket har.

    Livsmedelsverket hävdar (med rätta!) att protein och fett är livsnödvändiga och att kolhydrater betecknas som ”tomma kalorier” men de är inte livsnödvändiga.

    Så då förstår jag inte den kommentaren från Latifa som skriver:
    ”En LCHF-kost kan ge en snabb viktnedgång, men varningssignaler för de långsiktiga konsekvenserna är många.”

    Det är klarlagt sedan länge att LCHF-kost ger normalisering av vikten. ”Men varningssignaler för de långsiktiga konsekvenserna är många.”

    Jag finner inga varningssignaler i Linnés Lappländska resa, 280 års erfarenhet.

    Men SBUs rapport ”Mat vid diabetes” från 2010 visade att det helt saknades vetenskap bakom Livsmedelsverkets kostråd.

    Latifa skriver också:
    ”Livsmedelsverkets nya rekommendationer är just nu ute på remiss.”

    Jag har frågat Livsmedelsverket och de svarar följande:
    ” Hej!
    Inget NNR5 material har gått ut på remiss ännu. De första delarna kommer att läggas ut i slutet av oktober-början av november på www.nnr5.org.
    Med vänlig hälsning
    Ulla-Kaisa Koivisto Hursti”

    Vem är det som inte håller sig till sanningen?

    SvaraRadera
  3. Oj, roligt att läsa att du fick igång en debatt runt fettets vara eller icke vara! Jag förstår din förvirring när inte ens förståsigpåare är ense i frågan Men du , Maggan verkar ju vara på rätt väg. Så jobba på och grattis till viktminskningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker också att det var roligt att två förståsigpåare skriver p min blogg :)
      Jag fortsätter att köra på mitt vis jag så får vi se var det landar. tack för ditt stöd.

      Radera